söndag 20 augusti 2017

Tre boktips för den magiska mellanåldern

Det finns massor med spännande böcker att sätta i händerna på barnen i den magiska mellanåldern. Idag tänkte jag tipsa om tre väldigt bra böcker som jag läst på den senaste tiden.



För den som gillar spänning vill jag tipsa om Fyr 137 av Ingelin Angerborn. Det är den avslutande delen i en trilogi som börjar med filmaktuella Rum 213 och fortsätter med Sal 305. I Fyr 137 får vi följa med Elvira på campingsemster tillsammans med kompisarna Meja och Bea. På vägen dit ser de en nummerplåt på en bil där det står fyr 137. När de kommer till campingen finns det en övergiven fyr där och tjejen som jobbar i cafét påstår att Svarta Sara spökar där. Elvira, Meja och Bea hittar en gammal dagbok som är skriven av någon som börjar på S. På nätterna är det någon som skriver i dagboken, kan det vara de nya kompisarna Dani och Josef som skojar eller är det något övernaturligt i farten? Fyr 137 är en väldigt spännande bok tycker jag och jag gillar att författaren har lagt berättelsen i en rolig miljö och vävt in även vardagliga tankar. En bok jag verkligen rekommenderar!



Barnen på Svartbäckens sanatorium av Janina Kastevik är även den en väldigt spännande och lite övernaturlig bok. Den handlar om Saga som på sommarlovet får bo hos sin avlägsna farfar i Svartbäcken eftersom att hennes mamma måste jobba. Där finns ingenting att göra och det vekar inte som att hennes farfar vill ha henne där. Men en dag träffar Saga Teo och tillsammans kommer de en gammal historia på det gamla sanatoriet på spåren. Det jag gillade med den här boken är att den blandar i historia och nutid, det tyckte jag var väldigt spännande. Svartbäcken var också en spännande miljö att läsa om eftersom att det var en alldeles ödslig liten by där nästan inga människor bodde kvar. Jag tror även att många kan känna igen sig i Sagas tankar om mörkerrädsla och att inte ha så mycket tankar. Barnen på Svartbäckens sanatorium är en bok med en perfekt blanding av övernaturligt och vardag!


Till den som vill läsa en mer vardaglig bok vill jag tipsa om Anrop från inre rymden av Elin Nilsson. Det är en novellsamlig med noveller som alla utspelar sig i det vardagliga livet. Det handlar om när ens bästa kompis inte vill vara med en längre, den första kyssen, att ha skilda föräldrar och mycket annat. Jag tyckte att novellerna var väldigt fint skrivna. De var känslosamma, autentiska och lätta att känna igen sig i. Egentligen hände det inte alltid så mycket med författaren lyckades ändå fånga mig och få det intressant! En mycket fin bok som jag tycker att alla borde läsa!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar